Hva er hypnose?


Hypnose er en tilstand der kroppen er meget avslappet og sinnet ditt er fokusert og konsentrert om en bestemt ting/handling.
Det er altså en fokusert sinnstilstand dominert av det underbevisste sinnet hvor du er mye mer mottagelig og åpen for positive ideer påbud/forslag som kan resultere i et nytt positivt adferdsmønster.
De fleste har opplevd å være så oppslukt av et TV program eller en film (eller lest en bok) at de har glemt omverdenen rundt seg fullstendig, og hvis for eksempel samboeren eller noen andre spør om du vil ha en kopp te eller lignende, så hører du det, men det tar noen sekunder før du registrerte hva som egentlig ble sagt. Så spør du igjen, selv om du hørte det. En virkelighets sjekk, sinnet dobbelsjekker. Fordi du var så oppslukt av filmen, at for deg så ble den 100% virkelighet. Da var du i det vi kaller en hypnotisk tilstand.

Hypnose er definert som "midlertidig svekkelse av kritisk faktor" og under hypnose er sinnet mer åpent for positive innputt/påbud. Den kritiske sansen din har som oppgave å beskytte bl.a. vanene dine og tankemønstrene dine.

I den hypnotiske tilstanden økes adgangen til den ubevisste delen av sinnet, stedet hvor den mentale- og fysiske hukommelsen sitter, der hvor vaner og mønstre blir skapt og lagret, og der de kan forandres!

Alle mennesker opplever hypnose forskjellig, og hver enkelt hypnose kan oppleves ulikt. Flesteparten opplever det som en følelse av dyp psykisk avslapping og velbehag. En veldig liten prosent merker ikke så stort til dette. Du vil føle og merke at du har full kontroll til enhver tid. Som om du kan åpne øynene når du selv ønsker det, og du hører alt som skjer rundt deg i omgivelsene til en hver tid. Det er ofte en følelse av tidløshet. Mange liker denne følelsen så godt at de lærer seg og mestre selvhypnose, så de kan erfare den behaglige følelsen av fred og avslapping som er et naturlig resultat av dyp avslapning.

Hypnose er altså ikke det samme som søvn, men for en person som observerer så kan det se ut som om du sover.

Det finnes ingen dokumenterte tilfeller i historien om at en person har blitt værende i hypnose. Dette er heller selvfølgelig ikke mulig da hypnose er en helt naturlig tilstand som vi er i flere ganger hver eneste dag.

Hypnose er heller ikke noe sannhetserum, det er like lett å lyve under hypnose som i våken tilstand.

Visste du at:
- All hypnose er pr definisjon selvhypnose.
- Ordet hypnose er gresk og betyr søvn.
Hypnose kan spores tilbake til 1500 f.kr.!
- I 1981 ble Sverige det første landet i verden som begynte å tilby opplæring i hypnose på alle offentlige skoler.
Hypnose ble med gode resultater brukt under begge verdenskrigene for å behandle soldater for krigsnevroser.
Det finnes ingen dokumenterte tilfeller i historien om at en person har blitt værende i hypnose. Det verste som kan skje er at du faller i en vanlig søvn og våkner etter en liten stund.
- I 1969-årene greide den russiske hypnotisøren Dr. Raikov å gjøre en rekke vanlige mennesker til fabelaktige malere og komponister ved hjelp av hypnose.
- Hypnose er ikke noe sannhetserum, det er like lett å lyve under hypnose som i vanlig våken tilstand.
(Kilde: Paul McKenna sin bok: Hypnose)

Skrevet av Henry Leander Andersen